De euro herstelt niet, na het het ‘Griekse akkoord’. Dat is veelzeggend. Rob Putter over de Griekse tragikomedie.

Schrijven over de Griekse soap is in feite een nutteloze bezigheid, want op het moment dat je het stuk naar de redactie stuurt is het al weer achterhaald. Maar we doen het toch, want het is ook lachen.

Er is een akkoord dat geen akkoord is en de Griekse regering heeft vier maanden gekregen om met wat zinnigs te komen dat ze ook nog aan haar achterban kan verkopen. Binnen vier dagen hadden de Grieken een opstel af over hoe te bezuinigen in crisistijd. Naast een paar gemeenplaatsen zoals belastingmaatregelen willen ze 2,3 miljard euro ophalen door de smokkel op benzine en sigaretten aan te pakken.

Bij de Duitse minister Wolfgang Schäuble moeten de tranen van het lachen over de wangen hebben gelopen toen hij het las en hij lacht niet snel. Het voordeel van de twijfel over de nieuwe Griekse regering is met één memo ingeleverd.

Dinsdag kreeg de Griekse regering ‘groen licht’ van de andere eurolanden.

Euro reageert niet op Grieks akkoord

Toen het akkoord met de Europese Unie er vorige week kwam waren de beurzen opgelucht. Nou durf ik oneerbiedig te stellen dat korte-termijnfluctuaties op de aandelenbeurzen voor helft veroorzaakt worden door mensen die niet weten waar het over gaat. Wat ik veel interessanter vindt is waarom de euro niet herstelt (grafiek 1, klik voor uitvergroting).

Grafiek grieken

De valutahandel is per definitie een professionele aangelegenheid en veel meer een afspiegeling van wat er werkelijk speelt. De euro was duidelijk niet opgelucht en de reden kan alleen maar zijn dat de valutahandel niet gelooft in een soepele oplossing.

Beginnersfouten Tsipras

De Griekse premier Tsipras was vol jong politiek enthousiasme naar Brussel gekomen om te vertellen dat hij afziet van minimaal de helft van de aflossingen aan de zijn Europese geldschieters en dat de 'trojka' (Europese Commissie, Europse Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) geen gezag meer heeft in Griekenland. En binnen een week mag hij terug met de boodschap dat hij alleen maar vier maanden extra heeft om de plannen van de 'trojka' uit te voeren. Redelijk zuur, maar noem het maar beginnersfouten.

Valutahandelaren schatten het inderdaad in als het begin van een nieuwe langdurige touwtrekkerij die uiteindelijk nergens toe leidt en alleen maar handenvol met geld kost. Het poldermodel in Brussel. Wat het aan de andere kant ook zegt is dat Brussel er nog niet aan toe is om Griekenland te laten gaan.

Bovendien was er in Griekenland een bankrun op gang gekomen en je weet maar nooit hoe besmettelijk dat is. Want de Griekse problemen zijn wel de meest urgente, maar een paar andere landen binnen de Europese Unie kennen soortgelijke situaties.

Waar Brussel geen behoefte aan heeft, is een soort varkenspestachtig scenario met dichte grenzen en ontsmettingmatten bij iedere bank. Dus was het zaak om in Brussel in ieder geval wat tijd te winnen en niet meteen aan te sturen op een zware Griekse nederlaag. Wat dat betreft hebben eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem en kornuiten het goed gedaan.

Culturele kloof

Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat alle tot op heden aangedragen oplossingen voor de misdragingen van de Grieken weinig zoden aan de dijk hebben gezet. De opgelegde bezuinigingen in Griekenland hebben lang niet het gewenste financiële resultaat opgeleverd en in feite de bevolking een EU-trauma bezorgd, waardoor een club als Syriza aan de macht kon komen. Dus contraproductief en het toekomstplaatje is niet veel beter.

De uitgelekte hervormingsplannen van premier Tsipras en diens minister van Financiën Varoufakis geven de indruk dat de cultuur en mentaliteit van de Grieken even ver van Den Haag, Brussel en Berlijn afstaan als de vechtende parlementariërs in Ankara. “Dat kan nooit wat worden”, zou mijn mentor hoofdschuddend zeggen.

En de euro? Grafiek 2 is de lange-termijngrafiek. Op dit moment zijn we duidelijk onder het punt waarop we ooit begonnen zijn. En als we de ontwikkelingen in Europa in ogenschouw nemen zouden we daar best eens een paar jaar kunnen blijven. Goed voor de export.

(klik voor uitvergroting)

Grafiek grieken euro

Rob Putter is zelfstandig vermogensadviseur voor financieel adviesbureau Uniquest, onderdeel van de Latin Capital Group. De informatie in deze column bevat geen individueel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl